Ψηφιακές καινοτομίες για ποιοτική αναβάθμιση της επιτραπέζιας ελιάς

Άλλη μία καινοτομία έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από την οργάνωση Ιnoleο, όπου πλήθος εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνεργάζονται για την προώθηση της έρευνας στον ελαιοκομικό τομέα, με την καθοδήγηση του Τεχνολογικού Κέντρου Ελαιοκομίας Citoliva.

Μετά από 5 μήνες μελέτης, η ερευνητική ομάδα του προγράμματος AGRO-DEM-RV κατάφερε να αξιολογήσει και να ενσωματώσει στον σχεδιασμό γεωργικών μηχανημάτων νέες ψηφιακές εφαρμογές που επιτρέπουν τη μείωση μηχανικών ζημιών και κατά συνέπεια την αποφυγή της ποιοτικής υποβάθμισης της επιτραπέζιας ελιάς (π.χ. εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο εξωκάρπιο του ελαιόκαρπου) κατά τα διάφορα στάδια επεξεργασίας.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν ψηφιακά μοντέλα προσομοίωσης των ελαιόκαρπων μέσω της Μεθόδου Διακριτών Στοιχείων (Distinct Element Method,DEM), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της λειτουργικότητας των μηχανημάτων και την παρατήρηση της συμπεριφοράς τους στις διάφορες φάσεις επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς.

Στόχος του προγράμματος είναι, σύμφωνα με το Olimerca, η ανάπτυξη ενός νέου σχεδιαστικού μοντέλου μηχανημάτων που, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και της προσομοίωσης, θα συνεισφέρει σημαντικά όχι μόνο στη μείωση των ζημιών στις ελιές αλλά και στην επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής των ίδιων των μηχανημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο θα ευνοηθεί η τελική ποιότητα του προϊόντος αλλά και η οικονομική αποτελεσματικότητα, άρα η βιωσιμότητα του τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τον απαρτίζουν (κατασκευαστές γεωργικών μηχανημάτων, παραγωγοί κ.λπ.)

The post Ψηφιακές καινοτομίες για ποιοτική αναβάθμιση της επιτραπέζιας ελιάς appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ