Επίκαιρα στοιχεία για την αγορά ελαιολάδου από το IOC

Νέα στοιχεία για την κατανάλωση, τις εξαγωγές αλλά και τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).

Μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι για τη σεζόν 2020/21 η παγκόσμια κατανάλωση θα παρουσιάσει μείωση 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή στους 115.000 τόνους. Πάντως, την τελευταία 20ετία η  παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 91,1% κατά το διάστημα 1990/91 με 2018/19 φθάνοντας την σεζόν 2019/20 τους 3.234.000 τόνους.

Κατά κεφαλήν κατανάλωση: πρώτη η Ελλάδα

Για το έτος 2019 η Ελλάδα κατείχε τα πρωτεία στην κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου με 11,5 kg ετησίως, ακολουθούμενη από την Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία, πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος βρίσκεται στα 2,9 kg.

 

Από άλλες χώρες μέλη του IOC ξεχωρίζει η Αλβανία και το Μαρόκο με ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στα 4,7 και 4,1 kg αντίστοιχα.

Εισαγωγές-Εξαγωγές

Τα στοιχεία των δύο πρώτων μηνών της τρέχουσας εμπορικής σεζόν (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2020) φανερώνουν την σημαντική αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου και πυρηνέλαιου σε σχέση με τους ίδιους μήνες του περασμένου έτους στις αγορές του Καναδά (+28%), της Αυστραλίας (+25%), της Βραζιλίας (+21%), των Η.Π.Α (+12 %) και της Ιαπωνίας (+8%). Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές στην Κίνα φαίνεται ότι μειώθηκαν κατά 55%.

 

 

Το 77% των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου και πυρηνέλαιου προορίζεται για μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει τις Η.Π.Α (η οποία παραμένει η πρώτη στην κατάταξη εισαγωγική χώρα), την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ιαπωνία, την Βραζιλία, την Κίνα και τον Καναδά.

 

 

Τιμές παραγωγού 

Για το έξτρα παρθένο οι τιμές τον Δεκέμβριο 2020 συγκριτικά με τις αντίστοιχες περυσινές στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 50% (φθάνοντας τα 4,80€/κιλό), στην Ισπανία αυξήθηκαν 17,1% στα 2,52€. Στον αντίποδα, οι τιμές παραγωγού της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 1,1% στα 2,33 €/κιλό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία η Ελλάδα έχει τις φθηνότερες τιμές παραγωγού σε σύγκριση με Ιταλία και Ισπανία.

Εξέλιξη μηνιαίων μέσων τιμών ανά κιλό. Με πράσινο χρώμα οι τιμές Ιταλίας, με κόκκινο οι τιμές Ισπανίας, με μπλε οι τιμές Ελλάδας και με μοβ οι τιμές Τυνησίας

The post Επίκαιρα στοιχεία για την αγορά ελαιολάδου από το IOC appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ